" İbadet " 1 yorum

 

 Kalbim Temiz İbadet Etmeme Ne Gerek Var?

"Önemli olan kalbin temiz olması, ibadet etmesem de olur" deyip ibadet etmeye gerek duymayanlara ne denmeli?

Cenab-ı Hak nihayetsiz nimetlerle dolu olan dünyayı insan için yaratmıştır. Bunun karşılığında da kullarından şükür olarak ibadet vazifesini ister. Çünkü ibadet insanın Allah’a karşı olan en büyük kulluk borcudur.
Günümüzde “sen kalbime bak, benim kalbim temiz” gibi çokça kullanılan ifadeler, ibadetlerine dikkat etmeyen kimselerin vicdanlarını rahatlatmak için söyledikleri bahanelerdir. Oysa kalbin hangi yolla temizlenip hangi yolla kirleneceğini ancak kalbin gerçek sahibi olan Allah (cc)belirleyebilir.
Nitekim Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Kul bir günah işlediğinde kalbinde bir siyah nokta meydana gelir. Eğer o günahtan el çeker, Allah’tan bağışlanmasını diler ve tövbe ederse kalbi cilalanır. Eğer bir daha o günaha dönerse o siyah nokta büyür, öyle ki, bütün kalbi kaplar.” (Tirmizi)
Kalp temizliği, Allah`a iman etmek, emir ve yasaklarına istenilen şekilde uymak ve O`na teslim olmakla olur. İslam ahlâkına göre, bundan farklı bir "kalp temizliği" söz konusu değildir.
Hem insanlara borcunu ödemekten kaçan hilekâr bir kimsenin kalbinin temiz olduğunu düşünemiyorsak, Allah'a olan kulluk borcunu yerine getirmeyen kimselerin kalplerinin temiz olduğunu söylemeleri bizim için ne kadar inandırıcı olabilir?
Kalp temizliği sadece insanlar hakkında iyi düşünmekten ibaret değildir. Bu düşüncede olanlar, insanlara karşı yardımsever olmakla Allah’a karşı olan ibadet sorumluluğundan kurtulduklarını sanıyorlar. Halbuki güzel ahlâkla birlikte namaz, oruç gibi temel ibadetler kalp temizliği için esastırlar.
Cenab-ı Hak Kur'ân-ı Kerim’de iyiliği şöyle tarif eder: “…iyilik o kimsenin (iyiliği) dir ki, (onlar) Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitap(lar)a ve peygamberlere iman eder; ona (o elindeki mala) olan sevgisine rağmen malı akrabaya, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, dilenenlere ve kölelere verir; namazı hakkıyla eda eder. Ve zekatı verir. Ve (onlar) söz verdikleri zaman sözlerini yerine getirenler ve sıkıntı (fakirlik), hastalık ve savaşın şiddetli anında sabredenlerdir. İşte onlar, doğru olan kimselerdir. Ve yine onlar, gerçekten takva sahibi olanlardır.” (Bakara, 177)
“Hz. Peygamber (asm) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: ‘Sizden birinizin kapısının önünde bir nehir bulunsa ve bu nehirde her gün beş defa yıkansa, acaba üzerinde hiç kir kalır mı, ne dersiniz?’
Orada bulunanlar: ‘Onun üzerinde kir namına hiçbir şey kalmaz!’ dediler.
Peygamber (asm) şöyle buyurdu:
‘İşte bu, beş vakit namazın misalidir. Allah (cc)onlar sayesinde bütün hataları siler.’
(Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesei, İbn Mace)
Günde beş defa namaz nehrine girip çıkanın hali böyle. Peki ya ömründe bir defa bile böyle bir nehre girmeyenin, yıkanmayanın hâli nasıldır? Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Kalbim Temiz İbadet Etmeme Ne Gerek Var?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın
Halil "24.11.2012 07:57" tarihinde demiş ki:
Allah razı olsun gerçekten aydınlatıcı ve mantıklı cevaplar insanın aklında şüphe bırakmıyor

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com