" Muhtelif " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Mahrem kul hakları nedir?

Mahrem kul hakları nedir? Bu hak sahipleriyle nasıl helalleşilebilir?

Cevap:

Değerli Kardeşimiz;
Bir hadis-i şerifte insanın üç temel dokunulmaz hakkı olarak hayat hakkı, mülkiyet hakkı ve mânevî kişilik hakkı (ırz, namus) söz konusu edilmiştir. (Müslim, “Birr”, 32; Ebû Dâvûd, “Edeb”, 35)
Bir kimsenin ve ailesinin başkalarınca saygı duyulması beklenen ve gereken mânevî kişiliği, şeref ve haysiyeti "dinî literatürde ırz terimiyle ifade edilir" insanın temel haklarını teşkil eder, manevi kişilik hakkı sınıfına girer. Bu hakların başkaları tarafından ihlali kul hakkıdır.
Kul hakkı, hakkı gasp edilen kişi affetmedikçe affolunmaz
Hz. Peygamber (asm) insanların kişilik haklarına saygılı olmayı sıkça öğütlemiş, aykırı davrananları sert bir şekilde kınamış, kul hakkı ihlâlinin, hakkı ihlâl edilen affetmedikçe kimse tarafından affedilemeyeceğini belirtmiştir. Meselâ Vedâ hutbesi adıyla bilinen tarihî konuşmasının bir yerinde, “Ey insanlar, sizin kanlarınız, mallarınız, kişilikleriniz (ırz) rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır, toplumun sorumluluğu ve hukukun güvencesi altındadır)” buyurmuş. (Buhârî, “Hac”, 132; “Hudûd”, 9)
 “Kimin üzerinde birinin namusu ya da malıyla ilgili bir zulüm varsa altın ve gümüşün bulunmadığı kıyamet gününden önce onunla helalleşsin. Aksi takdirde kendisinin salih amelleri varsa, yaptığı zulüm miktarınca sevabından alınır, hak sahibine verilir. İyilikleri yoksa, zulüm yaptığı kardeşinin günahından alınır, onun üzerine yükletilir.” (Buhari, Mezali, 11)
Hadis-i şeriflerde de açıkça ifade edildiği gibi bir kimsenin üzerinde kul hakkı varsa, hak sahibiyle helalleşmedikçe, kişi o haktan kurtulamaz. Bu nedenle hak sahibi bulunup helalleşilmelidir. Çünkü, kul hakkı, ancak hak sahibi kulun bağışlaması ile ortadan kalkabilir. Fakat böyle bir durumda fitneye sebebiyet verecekse helalleşirken işlenilen günah bildirilmeyip “bendeki bütün haklarını affet” denilebilir.
Bu dahi hiçbir şekilde mümkün olmayacaksa hakkına girilen kişiye çokça dua edilip, onun için sadaka vermek gerekir. Ayrıca yaptığı ibadetlerden o kimseye bağışlaması gerekir. Bu şekilde hakka giren kişinin üzerinden kul hakkı gider mi bunu ancak Allah bilir.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı İlmihali II, İslam ve Toplum; s:12
Allah’a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Mahrem kul hakları nedir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com