" Sosyal Medya " 1 yorum

 

 Sosyal medya sitelerini kullanmak İslami açıdan uygun mudur?

Selamunaleyküm. Günümüzde sosyal medya olarak bahsedilen twitter facebook vs. çokça kullanılıyor. Fakat bu gibi sitelerin sahipleri genelde gayr-i müslim. Benim sorum şu: Bu gibi siteleri kullanmak elbette çok kolaylıklar ve faydalar sağlıyor. Fakat bu siteleri kullandıkça gayr-i müslim olan insanlara para kazandırmış oluyoruz. Acaba bu gibi siteleri kullanmak caiz midir?

Cevap:

Aleykumselam Değerli Kardeşimiz;

Twitter, Facebook gibi sosyal medya siteleri haram ve helale dikkat edildiği takdirde faydalı bir şekilde kullanılabilir

Sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar:

1. İslami ölçü ve değerlerimize, helal ve harama dikkat edilmelidir.

2. Vakit israfından kaçınılmalıdır.

3. Bu tarz sanal ortamlar kullanıcıyı gerçek hayattan koparmamalıdır.

4.  Paylaşılan yazılara dikkat edilmeli, İslami değerler alaya alınmamalıdır.

5. Mahrem fotoğraflar paylaşmaktan son derece kaçınılmalıdır.

6. Cenab-ı Hak'tan ve onun emirlerinden uzaklaşmaya vesile olmamalıdır.

Gayr-i müslimlere ait ürünler ihtiyaç halinde kullanılabilir

Gayr-i müslimlere ait ürünleri kullanma hususunda son derece dikkatli hareket edilmelidir. İlk tercih her zaman Müslümanlara ait ürünler olmalıdır. Eğer başka bir alternatifi yoksa, gayr-i müslimlere ait ürünler ihtiyaç dahilinde kullanılabilir. Fakat alenen İslam düşmanlığı yapan ve Müslümanlara zulmeden kesimlere kazanç sağlayan firma ve kuruluşlara maddi-manevi destek verilmemelidir.

“İ'lem eyyühe'l-aziz! Hayat-ı dünyeviyeye kasten ve bizzat teveccüh edip bağlanan kafirin, imhal-i i kabında ve bilakis terakkiyat-ı maddiyede muvaffakiyetindeki hikmet nedir?

Evet, o kafir, kendi terkibiyle, sıfatıyla Cenab-ı Hakça nev-i beşere takdir edilen nimetlerin tezahürüne, şuuru olmaksızın hizmet ediyor. Ve güzel masnuat-ı İlahiyenin mehasinini bila-şuur tanzim ediyor. Ve kuvveden fiile çıkartmakla garabet-i san'at-ı İlahiyeye nazarları celb ediyor. Ne fayda ki, farkında değildir. Demek, o kafir, saat gibi kendi yaptığı amelden haberi yok. Amma, vakitleri bildirmek gibi nev-i beşere pek büyük bir hizmeti vardır. Bu sırra binaen dünyada mükafatını görür.” (Mesnevi-i Nuriye)

Hayra vesile, şerre mani olmak amacıyla kullanılabilir

Dünya nüfusunun azımsanmayacak bir kısmı sosyal medyayı kullanmaktadır. Müslümanların da bu alanlarda bulunmaları; İslam karşıtı fikirlerin yayılmasına engel olmaları, seslerini dünyaya duyurmaları noktasında mühimdir. Bu açıdan bakıldığında hususen Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin gerektiği şekilde kullanımı şu zamanda ihtiyaç dahilinde kabul edilebilir.

Yararlı işe aracı olan nasibini aldığı gibi, zararlı işe aracı olanın da hissesini alacağı ayetlerde bildirilmiştir.

“Kim güzel bir şefâatte bulunursa (faydalı bir işe aracı olursa), ona bundan bir nasib vardır. Kim de kötü bir himâye ile şefâatte bulunursa, ona da bundan bir hisse vardır. Zîrâ Allah, her şeye gücü yeten (ve her şeyi gören)dir.” (Nisa, 85)

Sosyal medyanın caiz olup olmadığı nasıl kullanıldığına bağlıdır

İnternetin hayatımıza girmesi faydalarının yanı sıra birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Hemen şunu söyleyelim ki, internet bir araçtır. Bu aracın caiz olup olmadığı, nasıl kullanıldığına bağlıdır.

Gerçekten internet kocaman bir dünya. Aslında kocaman dünyayı ulaşılması çok kolay küçük bir köy haline getiren de internet oluyor. Ve bu dünyada bulacağın şey, aradığın şeydir. Bilgiye ulaşmak internet ile çok kolay bir hale geldi. Birçok işlem bugün internet vasıtasıyla evden çıkmadan yapılabiliyor. Bunun yanı sıra elbette internetin birçok sakıncası ve zararı bulunmaktadır. Yani internette hayır ve şerrin kapıları bir tık ötenizde duruyor.

Ne yazık ki, internet nedir, ne değildir, nasıl istifade edilir, faydası-zararı nedir, öğrenmeden internet denizine açıldık. Yüzme bilen az bir kesim bundan istifade edebilmekte, geri kalanlar ise boğulmak üzere.

İnternetin sakıncaları ve zararlarına karşı tüm kullanıcıların uyanık ve bilgili olması bir zorunluluktur. Buna göre tedbirlerin, koruma ve filtre programlarının kullanılması şart olmuştur.

İnternet bir gerçektir ve zararlarından ötürü interneti yokmuş gibi reddetmek bu gerçeği ortadan kaldırmaz. O halde bizler bu işin doğru tarafında durmalıyız ki, yanlış tarafın esiri olmayalım. (Mehmet Talu)

Sosyal medya dünya gündeminin belirlenmesinde rol oynar

Bilinmektedir ki, dünya gündeminin belirlenmesinde sosyal paylaşım sitelerinin rolü az değildir. Bununla birlikte ülke ve dünya gündemindeki meseleler sosyal medya vesilesiyle istenilen şekilde lanse edilebilmektedir. Ülkemizde de bu tarz sitelerde yapılan paylaşımlar üzerinden gazetelerde köşe yazıları yazılmakta, hatta bu paylaşımlar haber bültenlerine konu olabilmektedir.

Bu açıdan bakıldığında Müslümanların sosyal medyada bulunmasıyla İslamî bir kamuoyunun oluşması önemli bir husustur.

Dünya Müslümanlarından haberdar olmak için sosyal medya kullanılabilir

Tüm dünyadaki Müslümanların durumundan haberdar olmak ve dünyayı haberdar edebilmek için internet üzerinde Müslümanların ortak kullanım alanları olmalıdır. Örneğin, dünyanın başka bir yerinde yardıma muhtaç insanlar için yardım kampanyaları yapılmaktadır. Bu çalışmaların geniş kitlelere duyurulması için sosyal paylaşım siteleri en uygun iletişim araçlarıdır.

Sosyal medya iman hakikatlerinin geniş kitlelere ulaşması için kullanılabilir

İman hakikatlerini insanlara tebliğ etmek her Müslümanın vazifesidir. Bunu yaparken de vasıta seçimi; ulaşmak istediği kitle ve vermek istediği mesaj ile doğru orantılıdır.

İslamiyet’i tanıtmak, karşıt fikirlerin propagandalarına engel olmak için bu gibi siteler kullanılabilir.

Sonuç olarak; sosyal medya sitelerinin kullanımı çok hayırlara vesile olabileceği gibi büyük şerlere de vesile olabilmektedir. Sosyal medyada niyet, gaye ve hedefimizin ne olduğunu bilmeden bulunuyor ve İslami ölçü ve değerlerimizi göz ardı ediyorsak zararının faydasından fazla olacağı unutulmamalıdır.

 Allah’a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Sosyal medya sitelerini kullanmak İslami açıdan uygun mudur?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın
ahgfdo8uerıef "6.12.2013 15:43" tarihinde demiş ki:
hocam cevabınız çok güzel

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com