" Zekat "
Henüz yorum yapılmamış.
Evlilik için biriktirilen paranın zekatı gerekir mi?
Hocam benim sorum şu şekilde. Ben ailemle birlikte yaşıyorum. Çok şükür işim var. Evlenirim diye kıyıya bir miktar para biriktiriyorum. Geçen hafta 200 gr kadar bir altını internet bankacılığıyla hesabım olan banka üzerinden sanal olarak aldım. Acaba bu birikim için zekat gerekir mi? Cevabınızı bekliyorum. Hayırlı çalışmalar.
Cevap:
Değerli Kardeşimiz;
Siz biriktirdiğiniz paranın zekatını vermeniz gerekmektedir. Sebebi ise şu şekildedir;
Zekât kimlere farzdır?
Bir kimsenin zekât vermekle mükellef olması için Müslüman, hür, akıllı, buluğ çağına erişmiş olması; borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olması gerekir.
Hâvaic-i asliye (asli ihtiyaçlar) nedir?
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır. (Diyanet İşleri Başkanlığı İlmihali)
Birikmiş parası olan kişiler için hüküm şöyledir:
Aslî ihtiyaçlar; ev, ev eşyası, giyecek, ulaşım ve yiyecek gibi hayatın güvenli ve sağlıklı bir şekilde devamı için gerekli olan şeylerdir. Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o takdirde bu paralardan zekât vermek gerekmez. Çünkü sözlü ya da yazılı taahhüde girildiğinde bu para, artık temel ihtiyaç için harcanmış demektir. Ancak böyle bir taahhüde bağlanmamış paranın, nisap miktarına ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi halinde, zekâtının verilmesi gerekir. (Diyanet İşleri Başkanlığı İlmihali)
Eğer biriktirilen para ile aslî ihtiyaçları temin etmek üzere yazılı yahut sözlü bir taahhütte bulunulmuş -borçlanılmış- ise;
Aslî ihtiyaçlara yetecek kadar miktarı belirleyip, o miktarı birikmiş paradan çıkardıktan sonra dinen zengin sayılmak için ölçü olan nisap miktarı mala sahip olunuyorsa sadece bu kalan miktarın zekatını vermek farz olur. Bu birikim yapmaya başlanılan tarihten bir sene sonrasından başlamak üzere her sene için yapılmalıdır. (Zira malın üzerinden bir sene geçtikten sonra zekata tabi olur.) Ve bu şekilde hesaplayarak hangi sene dinen zengin sayılmaya başlandığı ve hangi sene aslî ihtiyaçlardan hariç olan mal miktarı bilinmelidir.
Eğer bu asli ihtiyaçları temin etmek üzere yazılı ve sözlü herhangi bir taahhüt yok ise, yani borçlanma söz konusu değilse;
Birikmiş olan paranızın tamamının zekatını nisap miktarına ulaştığı ve üzerinden bir sene geçtiği tarihten itibaren ve her sene zekat vermekle yükümlü olursunuz.
Dolayısıyla siz yazılı ve sözlü bir borçlanmanız söz konusu olmadığı için, paranızın zekatını vermekle yükümlüsünüz.
Nisap miktarı hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Allah'a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Evlilik için biriktirilen paranın zekatı gerekir mi?