" Zekat " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Fıtır sadakası kimlere vaciptir?

Fıtır sadakası ne demektir? Hükmü nedir? Kimler fitre vermekle yükümlüdür?

Cevap:

Ramazan bayramı sadakası. Buna "zekat’ul-fıtır" veya "yalnız fıtır" da denir. Yaratılış şükranesi olmak üzere sevap kazanmak kastıyla verilir. Fıtır sadakası hicretin ikinci senesinde zekat farz olmadan önce vacib olmuştur. Hür Müslüman ve asıl ihtiyacından fazla nisap miktarı bir mala sahip olan kişilerin vermesi gerekir.
Akıl ve büluğ şart değildir. Akıl hastalarının ve delilerin velileri onların mallarından fıtır sadakası verirler. Ramazan'da oruç tutmamış olanlar da fıtır sadakası verirler.
Sadaka-i fıtır, zekat gibi malın değil, başın zekatıdır. Bunun için asıl ihtiyaçlardan fazla olan malın büyüyücü olması, üzerinden bir yılın geçmesi ve ticaret malı olması şart değildir. Bayram sabahı nisaba malik olan kişiye bile sadaka-i fıtır vaciptir. Nisap, gümüşe göre iki yüz dirhem (561.2gr.) değerindeki bir maldır. Nisap miktarı mal,
sadaka-i fıtır vacip olduktan sonra telef olsa yine fitre vermek lazımdır. Bu miktar bir mala sahip olan bir kimse kendisi için, baliğ olmayan malsız çocukları için, hizmetinde bulunanlar için, sadaka-i fıtır vermesi vaciptir. Hanımı ve büyük çocuğunun fitrelerini vermesi üzerine vacip değildir. Fakat yanında bulunan büyük çocuğunun ve hanımının fitrelerini kendilerine sormadan verebilir. Malı olan küçük çocuğun fitresi kendi malından verilir. (Şamil İslam Ansiklopedisi)
İbn Ömer’den (ra) rivayete göre, şöyle demiştir:
Resulullah (asm) Ramazan zekatı (fitre) olarak her kimse için küçük büyük, hür köle, kadın için bir sa’ hurma ve bir sa’ arpa verilmesini emretti. (Ebu Davud, Tirmizi) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Fıtır sadakası kimlere vaciptir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com