" Gusül ve Abdest " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Abdest alırken ara verilebilir mi ?

Gusül (boy) abdesti veya namaz abdesti alırken ara verildiğinde baştan mı başlanılmalıdır ?

Cevap:

Abdest, ibadete hazırlık anlamında dinin emrettiği başlıca bir ameldir; farz ve sünnetleriyle bütünlük arz eder. Bu bakımdan bir organ kurumadan diğer organı yıkamak sünnet sayılmıştır. Bazı mezheplerde ise bu da farz kabul edilmiştir.
Müvâlât: Ortalama bir zamanda yıkanılmış bulunan bir uzvun, yaşlığı kurumadan önce, diğer bir uzvu yıkamak demektir.
Bu hususta, şiddetli sıcağın, şiddetli soğuğun ve rüzgârın kurutmuş olması muteber değildir. Abdest alan kimsenin, normal halde bulunmasına itibar olunur.
Abdest azalarından birini yıkadıktan sonra, ara verip daha sonra diğer abdest azasını yıkamak (eğer bu durumu meşru kılan abdest alan kimsenin suyunun bitmesi veya benzeri bir hal olması gibi) bir özür yoksa mekruhtur.
Böyle bir özür olması halinde, abdest alırken iki uzvu yıkama esnasında ara vermekte bir beis yoktur. Yani, özürden dolayı, bir uzvunu yıkadıktan sonra, ara verip daha sonra da öbür uzvunu yıkamasında herhangi bir mesuliyet yoktur. Ve bu kavil sahihtir. Gusül ve teyemmümde de bu kavil geçerlidir. (Fetevay-ı Hindiyye)
“Zira abdestte mekruh olan şeyler, gusülde de mekruhtur.” (Büyük İslam ilmihali)
Açıklamalar doğrultusunda tamamen gusül abdesti olmadı diyemeyiz. Mekruh işlendiğinden abdestin sıhhatine zarar gelmiş olabilir. Mümkünse tekrar alınması daha uygundur. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Abdest alırken ara verilebilir mi ?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com