" İbadet "
Henüz yorum yapılmamış.
Türkçe dua yapılır mı?
Hangi dillerde dua edilebilir? Namazda Türkçe dua okumak caiz midir?
Cevap:
Dua ve namaz birbirine karıştırılmamalıdır. Hangi ırktan ve dilden olursa olsun her insan kendi lisanıyla Cenab-ı Hakk’a yalvarıp arzu ve isteklerini dile getirebilir. Fakat namaz bundan farklıdır. Herkes -Müslüman olmak şartıyla- namaz ibadetini Peygamber Efendimiz’ in (asm) öğrettiği şekliyle yapmakla mükelleftir. Zira namazın dili Kurân’ın dilidir, yani Arapça’dır.
"Namazda insanların kelamından hiçbir şey uygun olmaz. Çünkü namaz, ancak tesbih, tekbir ve Kur'ân okumadan ibarettir." (Müslim, Ebu Davud, Buhari)
Hadiste açıkça belirtildiği gibi, namaz içinde insanların kendi lisanlarıyla dua etmesi uygun değildir. Türkçe lisan ile dua okumak namazı bozar. Ancak Kur’ân-ı Kerim’de ve hadislerde geçen dualar Arapça olarak okunabilir. Mesela: Bir kimse kade-i ahirede (son oturuş) (اَللّٰهُمَّ اغْفِرْلي وَلِوَالِدَيَّ )“Allah’ım beni, annemi, babamı bağışla.” manasında olan bu duayı Arapça olarak dua etmiş olsa, namazı bozulmaz. Çünkü bu dua, Kurân’da vardır. Bunun için Kur‘ân-ı Kerim’de ve hadislerde geçen dualarla dua etmek ve bu duaları ezberleyip okumak uygundur. (Fetava-yı Hindiye) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Türkçe dua yapılır mı?