" Kader " 1 ek soru var. Henüz yorum yapılmamış.

 

 Evlilik ve Kader

İnsan evleneceği kişiyi kendi iradesiyle mi seçiyor, yoksa Allah (cc) mı belirliyor?

Hadis-i Şeriflerde eş seçimine dikkat edilmesi tavsiye edilir

Eş seçiminde kişinin iradesinin belirleyici olduğunu Peygamberimiz'in (asm) eş seçiminde dikkatli davranılmasını tavsiye eden hadislerinden de anlıyoruz. Eğer evlilik meselesi kendi seçimimizle olmayıp, kaderde yazılı olduğu için zorla olsaydı, eş seçiminde dikkatli olmayı tavsiye eden bu hadislere gerek duyulmazdı.

İnsan sarf ettikleri söz ve davranışlarıyla kaderine fetva verebilir

Bazı evlilikler sanki evlenen şahısların hiç etkisi olmaksızın tamamen nasip işi olarak görülse de aslında altında yine insanın iradesi yatmaktadır. Çünkü insanın geçmişinde yapmış olduğu hata ya da güzel davranışları ve ağzından çıkan sözleri, geleceğine bir zemin hazırlamaktadır. Mesela; Hz. Yusuf (as) su üzerinde kendi güzelliğini görünce “acaba köle olsam kaça satılırdım?” demiştir. Onun bu sözleri ise; kaderine fetva vermiş ve gelecekte köle olarak satılmasına sebep olmuştur. Bundan anlaşılıyor ki insanların söz ve davranışları sadece evlilikte değil tüm geleceğinde belirleyici olmaktadır.
Mesela; komşumuz olan bir karı-kocanın kavgasına şahit olduğumuzda veya buna benzer bir haber duyduğumuzda hemen yorumlar yapmaya başlarız. Ve “Ben o adamın yerinde olsam şöyle yapardım” veya “benim kocam bana asla böyle bir şey yapamaz, ben kendime laf söyletmem!” gibi neticesi düşünülmeden sarf edilen cümleler dua hükmüne geçtiği için başa bela bir koca ve başa bela bir kadının kaderde karşımıza çıkmasına sebep olabilir.

İnsanın iradesi bulunmayıp, Allah'ın iradesiyle gerçekleşen evlilikler de vardır

Bununla beraber kesinlikle insan iradesinin etkin olmadığı ve birçok hikmetler için tamamen Allah'ın iradesiyle gerçekleşmiş evliliklerin olması elbette mümkün. Bu durumda olan insanlar “Ben bu evlilikten sorumlu değilim.” düşüncesine girmeden eşlerine olan vazifelerini hakkıyla yerine getirmeye çalışmalıdırlar. Bunun bir imtihan olduğunu unutmayıp hikmetleri ve güzel neticeleri düşünmelidir . Mesela; Hz. Asiye annemiz Firavun olan eşini kendisine Allah'ın bir imtihanı görerek güzel bir sabır ile sabretmiştir. Bunun neticesinde ise cennette Peygamberimiz’e (asm) eş olmak gibi bir makama layık görülmüştür. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Evlilik ve Kader

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com