" Mübarek Geceler " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Kadir Gecesi'ni nasıl değerlendirmeliyiz?

Kadir Gecesi'nde neler yapabilirim?

Cevap:

Tilavet-i Kur'ân, namaz, dua ve ilim gibi bütün ibadet çeşitleri ile Kadir Gecesi ihya edilmelidir.
Bu gecenin bereketi çok olduğundan dolayı o gecede melekler yeryüzüne inerler. Melekler inerken beraberlerinde bereket ve rahmet de iner. Nitekim Kur'ân okunduğu zaman melekler yeryüzüne inerler, vitir halkasını çepeçevre kuşatırlar ve samimiyetle ilim talep eden kimseye saygı için kanatlarını sererler. (İbn-i Kesir)
Bazı âlimler mübarek geceleri ihyada en iyi yolun namaz, dua, kıraat ve tefekkür gibi ibadet çeşitlerinin hepsine yer vermek olduğunu belirtmiştir. (Kütüb-i Sitte)
• Kadir Gecesi dualara icabet edilen vakitlerden biri olması sebebiyle duaya daha çok yönelmek gerekir.
• Normal günlerde gecenin ilk üçte birinde farzlar (akşam, yatsı), ortasında nafileler eda edilir. Dua da seher vaktinde yapılır, müstehab olan budur. Mübarek gecelerde bu ibadetleri gece boyu yapmaya azmetmek gerekir.
Efendimiz (asm) Hz. Aişe validemize Kadir Gecesi'nde şu duayı yapmalarını tavsiye buyurdular:
“Ey Rabbim! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, ben günahkâr kulunu da affet!”
(Dehlevî)
اَ للّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَا عْفُ عَنّىِ
Kadir gecesinde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur'ân-ı Kerimi hatim etmekten daha sevaptır. (Tefsir-i Mugni)
Kadir gecesinde bir tesbîh (Sübhanellah), bir tahmid (Elhamdülillah), bir tehlil (Allahü Ekber) söylemek yedi yüz bin tesbîh, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar (az bir zaman) namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir.) (Tefsir-i Mugni) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Kadir Gecesi'ni nasıl değerlendirmeliyiz?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com