" Muhtelif " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Bir ağaca farklı bir ağacın aşısını yapmak caiz mi?

Bir meyve ağacına başka bir meyve ağacının aşısını yapmak caiz midir? Bir meyve ağacına farklı bir meyve ağacının aşısı uygulanabilir mi?

Cevap:

Bir meyveye farklı cins meyve aşısı uygulamak o ağacın fıtratını bozacağı için caiz görülmemiştir.
Kur'ân-ı Kerim'de "Allah (cc)'ın yara¬tışını (fıtratı)" bozanlar şeytanın dostu olup hüsrana uğrayanlar olarak nitelendirilirler.
“Ve onları mutlaka dalâlete düşüreceğim, hem onları şübhesiz boş temennîlere sevk edeceğim, hem onlara kesinlikle emredeceğim de gerçekten hayvanların kulaklarını yaracaklar ve (yine) onlara mutlaka emredeceğim de Allah’ın yarattığını şübhesiz değiştirecekler” (dedi). Artık kim Allah’ı bırakıp da şeytanı dost edinirse, o takdirde muhakkak ki apaçık bir zararla hüsrâna uğramış olur.”(Nisa, 119)
Fakat -zararlı böcek ve haşerelerden korumak için- daha faydalı olmaları söz konusu ise, alimler bu tarz bir aşılama yapılmasının caiz olduğunu ve bunun fıtratı değiştirme sayılmayacağını söylemişlerdir. Nitekim Peygamberimiz zamanında hurma ağaçları aşılanmaktaydı.
Rasululah Efendimiz (asm) Medine'ye geldiklerinde halkın hurma çiçeklerini aşıladıklarını görmüş ve:
"Bunun faydalı olacağını sanmıyorum", ya da, "bunu yapmasanız belki de daha iyi olur" buyurmuş, onlar da aşılamayı terk etmişlerdi. Sonunda verimin düşük olduğu kendilerine hatırlatıldığında da "faydalı ise yapsınlar. Ben sadece zanla konuştum. Zandan dolayı beni muahaze etmeyin. Ama size Allah (cc)'tan gelen bir şeyden söz edersem onu hemen alın... “Siz dünya işinizi iyi bilirsiniz" buyurmuştu. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Bir ağaca farklı bir ağacın aşısını yapmak caiz mi?
Kaynak: Faruk Beşer - Fetvalarla Çağdaş Hayat

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com