" Fıkıh " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Yalan yere üzerine yemin edilen kişinin durumu nedir?

Selamun aleyküm hocam. Nişanlım yalan yere benim üzerime yemin etti. Bana birşey olur mu?

Cevap:

Aleykumselam Değerli Kardeşimiz;

Yalan yere yemin edildiğinde, bu durum yemin eden kimseyi ilgilendirir. Burada size düşen vazife karşı tarafı güzel bir dil ile uyarmak ve bu davranışından dolayı tevbe etmesine vesile olmaktır.

Allah'tan başkası üzerine edilen yeminler geçerli değildir

Babalar, anneler, melekler vs. gibi Allah'tan başka varlıklar adına edilen yeminler caiz olmayıp Hz. Peygamber böyle yemin etmeyi men etmiştir. Böyle sözlerle yemin etmek caiz olmadığına göre, buna yemin demek de doğru değildir. (Şamil İslam Ansiklopedisi)

Yalan yere yemin etmek büyük bir günahtır

Söylenen bir yalanın tasdiki için Allah’ı şahit tutma manasında “Yemin ederim” demek, “yalan yere yemin etmek” manasına geldiğinden çok büyük bir günahtır:

“Yalan yere yemin eden kişi, Allah'ı yeminine şahid göstererek insanları kandırmak istediği için O'nun mukaddes adını istismar etmekte, O'na iftirada bulunmaktadır. Bu nedenle Hz. Peygamber, büyük günahların en büyüklerinden birinin de yalan yemin olduğunu söylemiştir. (Buharî, Edeb, 6)

"Birbirinizi aldatmak için (yalan) yemin etmeyin, bu yüzden yere sağlam basan ayak sürçebilir ve Allah yolundan alıkoymanıza karşılık kötü bir azab tadarsınız. Bunun için size (ahirette de) büyük bir azab vardır" (Nahl, 94) âyeti, yalan yeminin cezasının ilahî azab olduğunu belirtmektedir.

Bazı görüşlere göre lafzen Allah’ı şahit tutmadan “yemin ederim” demek gerçek mahiyette yemin manasına gelmez.  Fakat sadece yalanın getirdiği neticeler göz önünde bulundurulduğunda bile ne kadar kaçınılması gereken bir fiil olduğu anlaşılacaktır.

Yalan söylemek büyük günahlardan olup münafıklık alametlerindendir

“Katillik, ana babaya zulüm, yalan şâhitlik en büyük günahlardandır.” (Deylemi)

Ebû Hüreyre’den (ra) rivâyete göre, Rasûlullah (asm) şöyle buyurdu:

“Münafığın alameti üçtür; konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edildiğinde hainlik eder.” (Buhârî, Müslim)

Allah'a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Yalan yere üzerine yemin edilen kişinin durumu nedir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com