" Fıkıh " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Dinimizde evlatlık almanın hükmü nedir?

Bir çiftin hiçbir tedavi yöntemiyle dahi çocukları olmuyorsa çok zor şartta kaldılarsa evlatlık edinebilirler mi? Yakın akrabalarında da alacak bebek yoksa yurttan ya da herhangi bir yerden çocuk edinmek mümkün müdür?

Cevap:

Dinimizde evlat edinmek, namahremlik söz konusu olacağı için uygun değildir
“Allah, bir adamın içinde iki kalb kılmadı. Ve kendilerine zıhâr yaptığınız zevcelerinizi, analarınız saymadı. Evlâdlıklarınızı da öz oğullarınız (gibi) kılmadı. Bunlar sizin ağızlarınızdaki sözünüzdür. Hâlbuki Allah, hakkı söyler ve doğru yola O hidâyet eder.” (Ahzab, 4)
Cahiliye devrinde evlat edinme vardı. Bir kimse birini evlat edinecek olsa, bu çocuk, hakiki evlat manasını, örfen hukuken kazanırdı. İslam bunu ayet ve hadislerle yasaklamış, soy itibariyle kan bağını esas almıştır. (Kütüb-i Sitte)
Evlat edinilen bir çocuk, buluğ çağına geldiğinde erkek ise annesine; kız ise babasına namahrem olur ve nikah düşer. Bu yüzden neseb itibariyle akraba bağlılığı bulunmayan çocukları evlat edinmek dinen haramdır.
Süt hısımlığı ile evlat edinmek mümkündür
Bir çiftin eğer hiç bir şekilde çocuğu olmuyorsa akrabalarından da alması mümkün değilse bu çift için ancak şöyle bir çözüm düşünülebilir. Evlatlık alacak anne ve baba, evlat edinmek istedikleri çocuk ile aralarında süt hısımlığı oluşturabilirler. Çünkü süt hısımlığı “haram olma durumu”nu ortadan kaldırır. Fakat bu uygulama, evlat edinilmek istenen çocuk 2 yaşına gelinceye kadar yapılmalıdır.
Evlat edinilmek istenen bir kız çocuğu, 2 yaşından önce, “babası olacak olan erkeğin” kız kardeşi tarafından emzirilmelidir. Bu durumda aslında namahrem durumunda olacak olan üvey baba, artık evlatlık alınan kızın “süt dayısı” olacağından namahremlik meselesi ortadan kalkmış olur.
Evlat edinilmek istenen çocuk erkek ise, yine 2 yaşına kadar, kadının kız kardeşi tarafından emzirilirse aslında üvey anne olacak olan kadın, artık evlatlık alınan erkek çocuğun “süt teyzesi” olacağından yine helal olacaktır.
Fakat, evlatlık edinme hususunda dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır. Evlatlık alınan çocuğa evlatlık olduğunun söylenmesi gerekmektedir. Nitekim ayet-i kerimede şöyle bildirilmiştir:
“Onları (evlâdlıklarınızı kendi) babalarına nisbet ederek çağırın!” (Ahzab, 5) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Dinimizde evlatlık almanın hükmü nedir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com