" Fıkıh " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Kazaya kalan namazları kaza etmenin hükmü nedir?

Kazaya kalmış olan namazları kaza etmenin hükmü nedir? Namazın kefaretinin giderilmesi nasıl mümkün olur?

Cevap:

Kazaya kalmış namazları acilen kaza etmek üç imama göre vacip, Hanefilere göre farzdır

İster direkt olarak düşürücü olmayan bir özür nedeniyle olsun, ister özürsüz olarak olsun, kazaya kalmış farz namazları, acilen (fevren) kaza etmek vâcibtir. Hanbeli, Şafi ve Maliki imamları bu hükümde görüş birliği etmişlerdir.
Şafiilere göre; Namaz, özürsüz olarak kazaya bırakılmışsa acilen kaza edilmesi vâcib olur. Eğer bir özür nedeniyle kazaya bırakılmışsa, tehirli olarak kaza edilmesi vâcib olur. Acilen kaza edilmesi hükmünden bazı durumlar istisna edilmiştir:
1. Kazaya kalmış olan namazın, Cuma hutbesi esnasında hatırlanması. Bu durumdaki kişi, bu kazayı acilen değil de Cuma namazım kıldıktan sonra kılmalıdır.
2. Özürsüz olarak kazaya kalmış olan namaz, henüz kılınmamış olan bir namazın vaktinin sonunda hatırlanır da, bu vaktin sonunda, anılan kaza namazını ve vakit namazının bir rek’atini kılacak miktarda bir zaman kalmamış olursa, bu durumda önce vaktin namazı edâ edilir. Kaza bundan sonra kılınır.
3. Bir kimse, vakit namazına başladıktan sonra üzerinde kaza namazı bulunduğunu hatırlarsa, başlamış olduğu namazı tamamlar. Vakit geniş de olsa, dar da olsa bu hüküm değişmez. (Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)
Hanefilere göre; Vaktinde kılınmamış olan beş vakit farz namazlarının kazası farzdır. Vitir namazının kazası ise vacibdir. (Büyük İslam İlmihali)

Kazaya kalmış namazın kefareti ancak acilen kılınmasıyla ödenir

Enes İbn Mâlik Hz. Peygamber'in (asm) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Kim bir namazı kılmayı unutmuşsa, onu hatırlayınca kılsın! Zira bundan başka bunun bir keffâreti yoktur.” (Buhari) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Kazaya kalan namazları kaza etmenin hükmü nedir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com