" Fıkıh " 6 yorum

 

 Organ bağışı caiz midir?

Günümüzde, organ nakli konusunda alimlerin görüşleri nelerdir?

Cevap:

Değerli Kardeşimiz;

Nakledilecek olan organın, organın alındığı kişiye hiç zarar vermeyeceği doktor tarafından belirlendiyse,
Kişinin ya da ailesinin, kişinin organlarının alınması konusunda izni varsa;
Alınacak organ, kişiden alındığında (kişi komada dahi olsa, beyin ölümü gerçekleşmiş dahi olsa) ölüme sebebiyet vermeyecekse (mesela kalp gibi hayati önem taşıyan bir organ değilse),
Hiç bir şekilde maddi bir karşılık ya da para alınmayacaksa,
Yukarıdaki şartların hepsi oluştuysa ve “kök hücrelerden laboratuar şartlarında üretilen alternatif organ ve doku kullanımı” da dahil olmak üzere bütün tedavi ve çözüm yolları denendi ve tükendi ise;
Bu durumda;
Biyoloji, tıp, ahlak, hukuk, akide gibi bir çok ilim ve bilim dallarından uzman kişilerin oluşturduğu bir heyetin organ nakli için ortak bir hüküm vermesi gerekmektedir. Günümüzde bu mevzu henüz tam olarak açığa kavuşturulmamıştır. Fakat;

Alimlerin genel görüşü organ naklinin caiz olmayacağı yönündedir:

“Zaruret içerisindede olsa organ naklinin caiz olamayacağını fıkıhçılar çeşitli ifadelerle ve hemen hemen ittifakla söylemişlerdir.” (Nevevi, el-Mecü’l, Muğnil Muhtac, Mecmaul Enhur)

İnsana Allah’ın emanetine sahip çıkmak emredilmiştir

“Yine o kimseler ki, onlar emânetlerine ve sözlerine riâyet edenlerdir.” (Müminün, 8)
“Kıyamet gününde bir kula şu sorular sorulmadıkça yerinden kıpırdayamaz. Ömrünü nerede ve nasıl tüketti? Öğrendiği bilgilerle ne yaptı? Malını nereden kazandı ve nerede harcadı? Vücudunu nerede yıprattı?” (Dârimî, Mukaddime: 18)
“…nefislerinizi (kendinizi ve birbirinizi) öldürmeyin! Şübhesiz ki Allah, size karşı çok merhametlidir.” (Nisa, 29)
İnsana, -kendisine emanet olarak verilen- bedenine “zarar vermek” gibi bir hak tanınmamış, aksine Allah’ın emanetine sahip çıkmak “emredilmiş”tir. Hatta insan kendisini tehlikeye atmaktan dahi men edilmiş, başına gelen hastalıklara çare ve tedavi araması istenmiştir.
Bu durumu göz önünde bulunduran İslam alimleri; kendisine emanet olarak verilen azalarını –sanki bir eşya ya da mal gibi- “bağışlama” yetkisinin insanın elinde olamayacağını hükme bağlamışlardır.

Beyin ölümü gerçekleştiği halde hayata dönen insanlar da vardır

Bilinmesi gereken önemli bir husus da; organ naklinin, organı alınacak kişinin beyin ölümü gerçekleşse de kişi “tamamen ölmeden” yapılıyor olmasıdır. Bu şekilde olmazsa organlar kullanılamaz. Halbuki beyin ölümü gerçekleştiği halde tekrarhayata dönen insanlar vardır. Bu durumda da organ nakli açıkça “katillik” olur.

Başkasına zarar vererek canını korumak dinen nehy edilmiştir

Canını korumak insana emredilmiştir. Fakat insan başkalarına zarar vermekten de kesinlikle nehyedilmiştir. Başkasına zarar vererek kendi yaşamını devam ettirmenin caiz olduğu düşünülemez.

Organ nakline altarnetif çareler de vardır

Organ naklinin bir kalemde caiz olduğunu söylemek, alternatif çarelerin önünü tıkamak ve insani gibi görülen bir uygulamanın “daha insani” olana engel olması anlamına gelir. Nitekim, ABD’de kadavra görevi üstlenecek yapay bir vücut geliştirilmiştir.

Günümüzde organ nakli ticaret haline gelmiştir

Unutulmaması gereken çok önemli hususlardan biri de organnaklinin günümüzde “ticaret aracı” olarak kullanıyor olmasıdır. Küçük çaptaki organ mafyalarından tutun, bazı devletlerin dahi karıştığı bu insanlık dışı ticarete kapı açacak bir uygulamaya İslamiyet’in göz yumması beklenemez.

İnsan dünyada ebedi kalacağını düşünmemelidir.

Günümüzde organ nakli; “bilme merakı”nı tatmin ve“insanları ölümsüzleştirmek” gibi amaçlarla, insanları parçalara ayırıp, bir diğerine monte etmek suretiyle yapılan ve insanlık dışı manzaralara sebebiyet veren bir uygulama durumundadır. Oysa ki; insanın tek hedefi nasıl olursa olsun yaşamak değil, ne kadar yaşarsa yaşasın bir gün nasılsa ayrılacağı bu dünyadan, asıl dünyasını kazanarak ayrılmaktır.
(Fetvalarla çağdaş hayat kitabından yararlanılmıştır.)

Allah'a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Organ bağışı caiz midir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın
sevgi "24.7.2012 14:30" tarihinde demiş ki:
Allah razı olsun çok güzel bir cevap olmuş. bilgilendirdiniz bizi
yusuf ali keçelii "26.7.2012 01:50" tarihinde demiş ki:
Allah c.c. ebeden razı olsun teşekkürler....
ahmet "19.2.2013 20:22" tarihinde demiş ki:
aydınlattığınız ıçın teşekkürler
taceddinsenturk "8.3.2013 12:07" tarihinde demiş ki:
Allah razı olsun gayet açıklayıcı bir cevap aldım..
Ömer Kilic "13.10.2013 19:52" tarihinde demiş ki:
Organ nakli hususunda bizi aydinlattiginiz icin cok tesekkür ederiz Allah razi olsun.
ebubekir "18.10.2013 14:20" tarihinde demiş ki:
Allah ebeden razı olsun. 

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com