" Fıkıh "
1 yorum
Botoks yaptırmak caiz midir?
Botoks yaptırmak ve başkalarına vesile olacak ticarethaneler açmak caiz midir?
Cevap:
“Ve onları mutlaka dalâlete düşüreceğim, hem onları şübhesiz boş temennîlere sevk edeceğim, hem onlara kesinlikle emredeceğim de gerçekten hayvanların kulaklarını yaracaklar ve (yine) onlara mutlaka emredeceğim de Allah’ın yarattığını şübhesiz değiştirecekler” (dedi) Artık kim Allah’ı bırakıp da şeytanı dost edinirse, o takdirde muhakkak ki apaçık bir zararla hüsrâna uğramış olur. (Nisa 119)
"Allah güzellik (estetik) için iğne vs. ile kalkma yapan ve yaptıran kadına, (yüzünden, kaşından vb.) tüy yolan ve yolduran kadına, dişlerini seyrelttiren ve bütün yollarla Allah'ın yaratmasını bozan kadına lânet etsin (onu rahmetinden kovmuştur) (Buhari, Müslim, Ebu Davûd, Tirmizi)
Botoks uygulaması; gülme, kızma, şaşırma, gözleri kısma gibi doğal hareketler sonucunda yüzde oluşan kırışıklıkları gidermek için “iğneler” ile deri altına bir bakteri proteinini enjekte etmektir. Bu Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir proteindir. Bu madde sinirlerden kaslara olan elektriksel iletiyi bloke ederek, uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır. Kas fonksiyonunu kaybedip kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar da azalır veya yok olur. Yüzde kalıcı olarak bir değişiklik yapmaz. Botoks, yüzün belli bölgelerindeki kırışıklıklarda düzelme sağlar.
Estetik amaçlı vücuda yapılan operasyonlar Allah’ın yarattığını bozup fıtratta olanı değiştirmek olduğundan haramdır. Fakat vücutta hastalık sebebiyle meydana gelen olaylarda fıtratta asıl olan bozulduğundan tedavi maksadıyla yapılan estetik caizdir. (Fetvalarla Çağdaş Hayat – Faruk Beşer)
Hadiste açıkça anlatıldığı üzere “iğne ile kalkma” yapmak veya yaptırmak keyf için estetik yaptırmak sınıfına girmektedir. Botoksun bir ameliyat olmasa bile fıtratta var olan olağan durumu değiştirmek olduğu açıktır. Bu nedenle Botoks haramdır.
“İyi işe vesile olan, hayatında ve öldükten sonra da o işi yapanlar kadar sevap kazanır. Kötü işe ön ayak olana da, bu iş terk edilinceye kadar, bunun günahı yazılır.” (Taberani)
Estetik amaçla yapılan bütün operasyonların haram olduğu sabittir. Bu amaçla açılan ticarethaneler harama ön ayak etmek olduğundan elbette ki uygun görülmez. Zira iyi ya da kötü bir işe vesile olmanın o işi yapmak gibi olduğu hadis-i şerif ile sabittir. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Botoks yaptırmak caiz midir?
sin "11.12.2012 02:34" tarihinde demiş ki:
rabbim doğru yoldan ayırmasın