" Fıkıh " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Domuz gribi aşısı caiz midir?

Domuz gribi aşısı caiz midir?

Cevap:

Bazı bilim ve din adamları aşının sağlığa hiçbir zararı olmadığını ve caiz olduğunu söylerken, bazı ilim ve bilim adamları aşının sağlığa zararlı olabileceği kanaatindedirler..

Bazı Profesörler “Domuz Gribi Aşısı Her Yıl Üretilen Grip Aşıları ile Aynı Alt Yapıya Sahiptir” Kanaatine Varmışlardır

Prof. Dr. Recep Öztürk (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Bilimsel Danışma Kurulu üyesi) tezinde şu açıklamaları yapmıştır:

“Domuz Gribi aşısı, tıpkı her yıl hazırlanan mevsimsel grip aşıları gibi yeterli altyapıya sahip belli firmalar tarafından yeterli hazırlık aşamaları geçirilerek üretilmiştir. Az antijenden çok aşı elde etmek için kullanılan adjuvan madde (meşhur "kötü skualen"), halihazırda rutin kullanılan diğer pediatrik aşılarda bulunan adjuvan madde ile aynıdır. Domuz gribi aşısı ile mevsimsel grip aşısı eş zamanlı yapılabilir, ikisi de inaktive aşı (atenüe değil), interferans yok.”

Evet domuz virüsü baştan ölümcül tehlike oluşturmazken daha sonraları insandan insana bulaştıkça virüsünde bağışıklığı artmış ve ölümcül boyutlar kazanmıştır.

Olay bu boyuta taşınınca doğal olarak aşılar üretiliyor ve insanların aklına hemen aşı ile ilgili domuzdan elde

edilen maddelerin olabileceği fikri geliyor.

Buna da Diyanet İşleri Bakanlığından cevap geliyor:

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, domuz ile domuz gribi virüsü arasında hiçbir ilişki olmadığını belirterek, ”Olsa bile sonunda ölüm tehlikesi varsa domuz etini yemek bile caizdir” dedi.
Aktan, gerek insanlar gerekse domuzlar üzerinde etkili olan virüse ”domuz gribi” adı verildiğini ancak domuzun bedensel yapısıyla virüs arasında bir ilgi ve benzerlik bulunmadığını ifade etti.

Domuz gribinin önlenmesi için zayıflatılmış virüsün vücuda verildiğini anlatan Aktan, böylece vücudun bu mikroba savunma mekanizması geliştirmesinin sağlandığını söyledi.

Domuz ile virüs arasında hiçbir ilişki olmadığını dile getiren Aktan, ”Olsa bile sonunda ölüm tehlikesi varsa sağlık söz konusu olduğunda eğer başka çare yoksa domuz ya da başka bir adla anılmasının hiçbir önemi yok. Hastalığa önlem olarak bildiğimiz aşıdan başka bir şey yok. Ona mahkum ve mecburuz. Dolayısıyla bunun problem olmaması gerekir’‘ diye konuştu.

Diğer görüşlere göre aşı sağlık açısından tehlike arz edebilir

Gıda Raporunun açıklamasında;

Her şeyden önce domuz gribinin her yıl görülen olağan grip kadar öldürücü olmadığı ortaya çıktı. Olağan gripten her sene 250-500 bin kişi ölürken, domuz gribinden tüm dünyada ölen insan sayısı 1.500 kadar. Bir başka deyişle domuz gribinden ölüm ihtimali binde 4.
İkincisi domuz gribi aşısının ne ölçüde koruyucu olacağı bu aşamada kesin olarak bilinmiyor. Domuz gribi ciddi bir mutasyona uğrarsa aşının etkinliği de o nispette azalacak ve hatta belki de tamamen etkisiz kalacak.
Yukarıda da belirtildiği gibi şu an aşı Türkiye’de uygulamaya konmadığı ve ABD başta olmak üzere virüs tehdidi ile karşı karşıya olan ülkeler aşının yeterli testlerden geçmediğini ileri sürerek domuz gribi aşısını yaptırmıyorlar.

Nitekim; İngiltere’ de 1500 hemşire ile yapılan bir araştırmada hemşirelerin üçte birinin domuz gribi aşısı yaptırmak istemediği, yüzde 33’ ünün kararsız oldukları ve yüzde 37’ sinin ise aşıyı yaptırmak istedikleri ortaya çıktı.

Aşıya karşı çıkanların yüzde 60’ ı buna sebep olarak aşının yan etkilerini göstermişler. (Gıda Raporu) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Domuz gribi aşısı caiz midir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com